Jenis Sate dan kedai-kedai di Kuala Lumpur (Resipi, Restoran)


Sate merupakan sejenis hidangan yang paling selalu ada di meja-meja makan di Malaysia, dari Utara Perlis hinggalah ke Selatan Sarawak, ianya menjadi keistimewaan untuk keraian dengan pelbagai jenis dan stail hidangan. Ianya juga menjadi rebutan tiga buah negara yang menjadikannya makanan tradisional iaitu Thailand, Malaysia dan Indonesia. Kita lupakan persengketaan sementara kita jalan jalan cari makan.

Saya suka makan sate sebab ia nampak ringan tapi berat. Makan satu, dua tiba tiba dah sampai ke sepuluh tapi nak rasa lagi tapi takut over.


Menurut Ensiklopedia Dunia Melayu (jilid 5), sate adalah beberapa ketulan kecil daging yang dicampurkan dengan rempah atau adas (ramuan herba) manis, serai, kunyit, garam, gula, serta air asam jawa. Ensiklopedia Malaysiana (jilid 2) juga memberikan pengertian yang sama dan ditambah dengan lebih khusus iaitu – kemudian daging dicucuk menggunakan rautan lidi atau buluh yang panjangnya hingga kira-kira 10 sentimer.  
http://ruby.my/2015/12/sate-dan-sejarahnya-di-galeri-sate-kajang/#.W0GmGtgzbOQ

Ada banyak jenis sate sebenarnya.



Sate Thailand



From the Source - Thailand: Thailand's Most Authentic Recipes 


Ia terdiri daripada 3 bahagian, ayam marin, sos kacang, sos pedas cabai dan salad pilihan.

Bahan - bahan untuk 4 orang
400 gms Ayam Ayam 
100 ml Susu Pekat atau Susu Kelapa 
1 Taburkan Minuman Thai Kari Kuning 
1  Asam secukup rasa
2 Taburkan Sos 
Saucer 1 Teh Lada Hitam Lada

Penyediaan Ayam
1. Potong dada ayam ke dalam jalur. 
2. Campurkan kari kuning, garam, sos soya ringan, lada dan susu pekat ke dalam mangkuk dan perap dengan ayam selama 20 minit atau lebih. 
3. Cucukkan keliling ke lidi kayu. 
4. Panggang dalam ketuhar pada 180 darjah Celsius selama 10-15 minit. 
5. Alternatif panggang selama 10-15 minit di bawah suhu tinggi.

Ramuan Untuk Peanut Butter Sauce
200 GMS tanpa salt Peanuts 
2 sudu Gula 
1 sudu teh garam 
1 sudu Chilli Paste 
1 Sudu Soy Sauce 
150 ml air

Penyediaan untuk Sos Kacang
1. Campurkan kacang tanah dengan garam, gula, soya, dan cili dalam pemproses makanan sehingga kacang membentuk sos lancar. 
2. Masukkan air ke campuran kacang dan kacau lagi. 
3. Letakkan dalam periuk sos dan masak sehingga mendidih pada api yang rendah, masak sehingga sos coklat dan tebal hingga tebal.

Bahan - bahan untuk sos pedas
50 ml air 
50 ml cuka 
2 sudu 
teh gula 1 sudu teh garam 
3 cili 
100gms timun 
1 buah ketumbar daun ketumbar

Penyediaan Untuk Sos Sauce
1. Rebus air dengan cuka, gula dan garam sehingga sos semakin bertambah dan menjadi sedikit lengket. 
2. Biarkan sos sejuk. 
3. Pisahkan cili, timun dan ketumbar, ke dalam kepingan kecil. 
4. Masukkan sayur-sayuran cincang ke sos.

Orang Thai makan resipi ini dengan nasi, tetapi boleh fusion dengan barat, biasanya dengan kentang goreng dan salad.

Satay Kajang (Sate Samuri)


Image result for sate kajang

Potongan daging besar yang dimarined sate istimewa dan kuah kacang enak  dihidangkan di kedai-kedai Sate Kajang Hj Samuri memperoleh mereka anugerah Satay Terbaik di Lembah Klang dalam Anugerah Makanan Rakyat The Star 2014.

Untuk resipi Sate Samuri - boleh rujuk sini

Peminat sate Malaysia asli di Kuala Lumpur juga boleh try rekomendesyen sate power di bawah:

Best Sate in KL - Pak Din Sate (datang awal kalau tak mau kecewa sebab banyak order takeaway di sini) :  http://www.vkeong.com/eat/pak-din-satay-gombak-kl/


Image result for pak din satay gombak
Tengok muka dah tau power

"Just been there last night, so lovely and perfect satay. The portions are big. Love the rice. Definitely we will come back!" - komen Mat Saleh kat Facebook page Sate Zainah Ismail, Keramat 



Sate Zaini legend - 

Image result for zaini satay



"Originally it was the famous Satay Majid . Now his son Zaini run the satay shop. 
Their special ingredients in their satays make it delicious. It is a family business . 
Try their beef,chicken satay which are marinated well. You can just eat it without the gravy still taste yummy! The peanut sauce gravy too are thick, sweet & spicy a bit. 
The shop only open in the evening . Go early as it can be a long queue . " NRASFINAR
Price wise is reasonable .

http://www.zainisatay.com/

Sate Melaka, Keramat

https://www.tripadvisor.com.my/Restaurant_Review-g298570-d7826282-Reviews-Satay_Sri_Melaka-Kuala_Lumpur_Wilayah_Persekutuan.html

Sate Padang




Untuk resipi, boleh tengok di sini : http://dapurmalaysia.com/resepi-sate-padang/

Sate padang mempunyai keistimewaan tersendiri kerana ia dihidangkan dengan cara yang berbeza berbanding sate tempatan.
Berlapikkan daun pisang, sate padang turut dihidangkan dengan nasi himpit dan kuah yang kekuningan selain ditabur bawang goreng.
Kuahnya yang istimewa dan rasanya seakan-akan kuah soto itu dihasilkan daripada air rebusan daging selain ditambah bawang dan rempah yang ditumis.
Keistimewaan sate padang juga terletak pada dagingnya kerana ia direbus dulu sebelum dicampur perapan dan dibakar.
Dagingnya juga berbeza kerana dipotong nipis sebelum diperap dan dicucuk lidi sate selain tiada lemak.

Untuk mencuba, saya rekomen Sate Padang Takanajuo , Kampung Baru.

Sate Madura

Sate Madura

Sate Madura selalunya diperbuat daripada daging kambing atau ayam, nipis sedikit berbanding sate Standard Malaysia. Ciri utama resipi adalah sos hitam yang dibuat daripada kicap manis Indonesia / kecap manis dicampur dengan gula aren (dipanggil gula jawa atau "gula jawa" di Indonesia), bawang putih , bawang merah goreng, pasta kacang , petis (semacam tempurung udang ), kemiri (candlenut), dan garam . 

Satay Madura biasanya disajikan dalam kecap manis. Sate Maduramenggunakan potongan daging yang lebih kecil daripada varian lain. Ia dimakan dengan nasi atau nasi beras dibungkus dalam daun pisang / kelapa ( lontong / ketupat ). Bawang merah yang dicincang mentah dan sambal biasa sering dihidangkan sebagai bumbu

Kalau nak mencuba sate madura, boleh pergi ke Sate Madura Kayu Ara 


Sate Domba/Balibul


Image result for sate domba

Sate domba berumur setahun atau lima bulan; nama lain makanan magnificient Sate Tegal atau Satey balibul (baru lima bulan)Setiap kodi , atau hidangan, mengandungi dua puluh tusuk, dan setiap tusuk mempunyai empat bahagian - dua keping daging, satu lemak dan satu lagi daging. Ia dibakar di atas arang kayu sehingga ia dimasak antara sederhana dan baik dilakukan; Walau bagaimanapun, ada kemungkinan untuk menanyakan medium yang jarang berlaku. Kadang-kadang bahagian lemak boleh digantikan dengan hati atau jantung atau buah pinggang. Ini tidak diperap sebelum memanggang. Pada hidangan, ia disertai dengan sos soya manis (manis manis, sedikit nipis dengan air masak), diiris cili segar, bawang merah mentah yang dihiris ( eschalot), tomato hijau, dan nasi kukus, dan kadang kala dihiasi dengan bawang merah goreng.

Boleh lah cuba di Bandung sebab tiada restoran yang resipi original sebegini di Kuala Lumpur, donk. 

Sate Maranggi




Yang membezakan Sate Maranggi dengan sate lainnya adalah proses perendaman daging dalam bumbu (marination), sebelum dibuat menjadi sate dan dimasak. Sebab proses marination ni, maka Sate Maranggi boleh disajikan tanpa kuah (kuahless). Rempah rendamnya sendiri terbuat dari perpaduan kicap manis dan beberapa jenis rempah, seperti jahe, ketumbar, lengkuas, kunyit, dengan sedikit cuka untuk memberikan sedikit rasa masam.

Sate maranggi ini boleh dihidangkan dengan lontong, campur sambal oncom, atau bersama nasi timbel. Waduh, enaknya galapagos.

Kalau di KL boleh la mencuba di https://www.facebook.com/pages/Warung-Sate-Shinta-Maranggi-Cianjur/534900860037177





Rujukan:

https://en.wikipedia.org/wiki/Satay
http://kaki.sini.com.my/bm/jom-kenali-10-jenis-sate-indonesia/
http://www.khiewchanta.com/archives/main-courses/chicken-recipes/thai-chicken-sate-gai-sate.html
https://www.hmetro.com.my/node/60058
http://ruby.my/2015/12/sate-dan-sejarahnya-di-galeri-sate-kajang/#.W0GmGtgzbOQ
https://saji.my/7-gerai-sate-sedap-di-kl/

Comments

Popular Posts